divat-stílus és jelmeztervező szakosztály

A divat-stílus- és jelmeztervező szak, iskolánk legfiatalabb szakja, nagy múltú Bőr szakunkból alakult ki. Ezen belül a jelmeztervezés 3 éve került a szak tanmenetébe. Olyan szak jött létre, amely az országban egyedülálló módon az öltözködést komplex módon dolgozza fel: nagy hangsúlyt fektet nem csak a ruházatra, hanem az öltözködés kiegészítőinek megtervezésére egyaránt, valamint mindezek kivitelezésére is. (Szerkesztés, modellezés, makettezés, varrás, díszítő technikák)

A divat-stílus- és jelmeztervező szakembernek ismernie kell az öltözködés és a jelmez készítés történetét, a mai trendeket és alapvető színházi ismeretekkel is rendelkeznie kell. Megismeri és alkalmazni tudja a különböző tradicionális és modern technológiákat, valamint a tervezés szempontjait.

Divatstílusoknak, divatirányzatoknak megfelelő kollekciókat állít össze a megrendelő elképzeléseit figyelembe véve.

Ebben segíti őt a magas szintű rajzi képzés: diákjaink divatgrafikát, krokizást, számítógépes tervezést is tanulnak, betekintést nyernek a divatfotózás folyamatába, a castingtól a stylist munkáján át a prezentáció elkészítéséig végigkövetik a folyamatokat. Megismerkednek a felhasznált alapanyagok (textíliák, bőr, szintetikus anyagok) tulajdonságaival, alkalmazásuk lehetőségeivel. Az évek során a különböző anyagok megismerésével, izgalmas anyagkísérleteken keresztül ismerik meg a diákok, hogy milyen széles spektrumon működhet egy tervezési vagy akár egy kivitelezési folyamat. Szakmai gyakorlaton tapasztalatokat szereznek divattervezőknél, divatcégeknél és színházaknál.

A tervezésben és a magas színvonalú kivitelezésben egyaránt otthonosan mozgó szakembereket középiskolai képzés keretében nem képeznek máshol Európában. Diákjaink sikeresen felvételiznek a hazai és a külföldi művészeti egyetemekre. Aki közülük más utat választ, az is jól használható gyakorlati tudást szerez a gimnáziumi évei alatt.

Az itt megszerzett tudásuk révén nem titkolt célunk, hogy önállóan, kreatívan gondolkodó, az élet bármely területéhez konstruktívan hozzáálló emberek kerüljenek ki az öt év elvégzése után a szakunkról.

KISKÉPZŐ OKTHXBY